KEREPEK UBI KELEDEK
Entah mengapa, sambil kupas kulit ubu keledek masa hendak buat cucur keria, teringat pula nak buat kerepek ubu keledek untuk kudapan Raya. Kebetulan dapat keledek murah di C Mart tadi. Lagipun, tak susah nak buat kerepek ubi keledek. Tak banyak yang perlu ditambah. Hanya kena sabar waktu menggoreng sahaja.
Ubi yang telah dikopek tadi, Nurulsham sagat nipis-nipis. Jomlah tengok langkah seterusnya di bawah ni, ya!
1. Ubi yang telah disagat nipis |
2. Panaskan minyak. Masukkan ubi yang telah disagat tadi. Biar seketika. Bila teksturnya sudah agak keras barulah dikacau dan diterbalikkan. |
3. Anda akan lihat warnanya bertukar oren yang sangat cantik bila ia hampir garing. |
4. Angkat dan toskan minyaknya. Letakkan atas kertas tisu atau kertas surat khabar untuk menyerap baki minyak. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara. |
Selamat mencuba! Tak rugi buat. Kerepek ini sangat garing, rapuh dan ada rasa manis dari ubi keledek.
Komentar
Posting Komentar