JOM BELAJAR MENDANDAN ROTI (TOCANG 4)

Cantik tak?
Di sini Nurulsham nak tunjuk cara mendandan roti supaya nampak macam gambar di atas. Cantik kan? Ini adalah dandan 4. Bandingkan dengan dandan 3 di bawah ya.

Sebenarnya, dandan 3 pun cantik. Cuma hari ni Nurulsham nak ajak anda berkreatif dan bervariasi. Sesekali tukar angin tentu seronok, kan...?

Oklah.. untuk resepi doh yang lembut tapi kental, sila klik link roti bun manis.

Menggunakan doh yang anda ambil dari link di atas tadi, anda bolehlah mula buat seperti di bawah.

1. Picit-picitkan tepi doh secara memanjang sambil
perlahan-lahan menggulung doh anda menjadi panjang.

2.  Bentukkan doh memanjang dengan cara mengguling
dan menarik hujung doh perlahan-lahan.

2.1. Sediakan 2 biji  doh panjang ini

3. Susun doh panjang anda dalam bentuk 'X' dan
nomborkan 1 hingga 4 seperti dalam gambar.

4. Ambil hujung 1 dan lipat ke kanan 2 (melalui atas 2)

5.  Angkat doh 3.

5.2. Ambil doh 4 dan bawa ke kiri doh 1

5.3. Bawa ke kiri doh 1 (melalui bawah 3)

5.4. Kemudian letakkan kembali hujung doh
3 ke lapangan/talam

Maksudnya,

  • hujung doh paling kanan akan 'melalui atas doh' disebelah kirinya (langkah A)
  • hujung doh paling kiri akan melalui bawah doh di sebelah kanannnya (langkah B)


6. Inilah hasilnya. Anda hanya harus ulang langkah A dan
 langkah B sehingga keempat-empat hujung doh habis.

7.  Picit hujung keempat-empat doh untuk menutup/menyelesaikan dandanan doh anda.
Sekian dahulu. Diharap anda faham penerangan Nurulsham. Selamat mencuba!

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Buah Kana Sedap Mudah Sukatan Cawan

Resepi Biskut Kacang Hijau Sukatan Cawan Sedap Mudah

Resepi Biskut Arab Pelangi Sukatan Cawan