JOM BELAJAR MENDANDAN ROTI (TOCANG 4)
Cantik tak? |
Sebenarnya, dandan 3 pun cantik. Cuma hari ni Nurulsham nak ajak anda berkreatif dan bervariasi. Sesekali tukar angin tentu seronok, kan...?
Oklah.. untuk resepi doh yang lembut tapi kental, sila klik link roti bun manis.
Menggunakan doh yang anda ambil dari link di atas tadi, anda bolehlah mula buat seperti di bawah.
1. Picit-picitkan tepi doh secara memanjang sambil perlahan-lahan menggulung doh anda menjadi panjang. |
2. Bentukkan doh memanjang dengan cara mengguling dan menarik hujung doh perlahan-lahan. 2.1. Sediakan 2 biji doh panjang ini |
3. Susun doh panjang anda dalam bentuk 'X' dan nomborkan 1 hingga 4 seperti dalam gambar. |
4. Ambil hujung 1 dan lipat ke kanan 2 (melalui atas 2) |
5. Angkat doh 3. 5.2. Ambil doh 4 dan bawa ke kiri doh 1 |
5.3. Bawa ke kiri doh 1 (melalui bawah 3) 5.4. Kemudian letakkan kembali hujung doh 3 ke lapangan/talam |
Maksudnya,
- hujung doh paling kanan akan 'melalui atas doh' disebelah kirinya (langkah A)
- hujung doh paling kiri akan melalui bawah doh di sebelah kanannnya (langkah B)
6. Inilah hasilnya. Anda hanya harus ulang langkah A dan langkah B sehingga keempat-empat hujung doh habis. 7. Picit hujung keempat-empat doh untuk menutup/menyelesaikan dandanan doh anda. |
Komentar
Posting Komentar