Sebenarnya Nurulsham reka resepi ini sebab
air soya banyak sangat di rumah. Bila tak habis Nurulsham buat
tauhu telur dan
fu cuk. Entah bagaimana, pagi ini Nurulsham nak cuba buat puding karamel dari soya ini.
Puding karamel susu sejat Nurulsham pernah buat berniaga di pasar Ramadhan sebelum ini. Nak jual murah memang tak boleh, sebab puding ini guna banyak sangat telur, dan juga susu sejat
ideal. Kosnya mahal jadi memang tak boleh jual murah.
Apabila Nurulsham rasa tauhu Jepun yang Nurulsham buat. Nurulsham perasan teksturnya lebih kurang sama seperti tekstur puding karamel. Jadi Nurulsham bercadang hendak cuba buat puding karamel soya pula. Lagipun modal soya murah, dan soya tidak perlukan telur yang banyak untuk memejal.
Hmmmm... alternatif yang lebih murah untuk puding anda.... .
Jom kita lihat bahan-bahannya:
|
Bahan-bahan: Tepung jagung, susu soya, telur, gula. |
- 4 cawan susu soya
- 3 biji telur
- 2 sudu tepung jagung sebagai pengental
- 1 cawan gula
Cara-caranya:
|
Campurkan air kacang soya, tepung jagung (ayakkan) dan telur. Kacau perlahan hingga sebati. |
|
Tapiskan bancuhan untuk mengasingkan tali pusat telur ayam. |
|
Masukkan beberapa titis ekstrak vanilla ke dalam bancuhan soya telur. |
|
Sementara itu, masak gula menggunakan api perlahan. |
|
Masak hingga gula menjadi warna keemasan |
|
Siapkan acuan di dalam pengukus. |
|
Tuang gula perang tadi ke dalam acuan |
|
Jangan risau jika gula membeku. Ia akan cair bila dikukus nanti. |
|
Tuangkan adunan soya, telur dan tepung jagung yang anda siapkan tadi ke dalam acuan. |
|
Kukus selama 30 minit sehingga puding anda memejal. Pastikan anda balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air wap jatuh semula ke dalam acuan.
~Sejukkan sebelum acuan diterbalikkan untuk keluarkan puding. |
Selamat mencuba!
|
Puding anda sudah sedia. Nikmati setelah disejukkan dalam peti ais. |
Komentar
Posting Komentar