KANDUNGAN GETAH/GLUTEN VS KANDUNGAN KANJI DALAM TEPUNG GANDUM.
Sudah lama Nurulsham teringin buat halua maskat. Masa aruah mak mertua ada dahulu, beliau dan adiknya Mak Jang sesekali buat halua maskat untuk kenduri. Waktu itu Nurulsham rasa amazed dengan apa yang Nurulsham lihat. Aruah akan uli tepung di dalam air untuk mengeluarkan kanjinya, sehinggalah akhirnya yang tinggal adalah bebola jernih yang liat, yang dipanggil getah tepung.
Okay... biar Nurulsham jelaskan di sini, apa maksud getah tepung dan kanji tepung.
Getah tepung - ini adalah bahan paling penting dalam pembuatan roti dan mee tarik. Dalam bahasa antarabangsa, ia dipanggil gluten. Gluten di dalam tepung gandum, apabila diuli... lama kelamaan ia mampu mengikat sesamanya (dalam bahasa biologi dipanggil protin polimer) dan menjadi memanjang. Itulah yang menjadi urat-urat kepada roti bun yang kita suka makan tu...
Kanji tepung - kanji tepung pula sangat halus dan bersifat melekit. Kanji ini boleh dicampur air lalu dijadikan gam. Kanji ini biasanya menjadi jernih bila dimasak, lembut dan sedap dikunyah. Dalam masyarakat melayu lama, kanji ini digunakan untuk membuat halua maskat. Orang zaman dahulu ada yang makan kanji ini dicampur gula yang kelihatan seperti gam. (gam ini kelihatan seperti ambuyat di Sabah)
Kanji lebih banyak ada di dalam beras, jadi beras amat sesuai diijadikan bubur kanji.
Cara memisahkan kanji dari getah/gluten di dalam tepung.
Masyarakat melayu dan cina masing-masing tahu cara mengeluarkan kanji ini untuk masakan tradisional masing-masing. Bagi masyarakat cina, kanji dikeluarkan, lalu gluten diambil, dikeringkan di bawah matahari lalu digoreng menjadi keropok.
Bagi masyarakat Melayu pula, kanji diambil untuk dibuat kuih seperti halua maskat, manakala gluten yang telah jernih tidak digunakan untuk apa-apa tujuan.
Menurut suami Nurulsham, gluten yang telah jernih kerana habis kanjinya ini akan dibaling ke batang pokok.
"Tak baik tu, makanan... kenapa dibaling dan dibuat main?" Itulah teguran pertama Nurulsham.
"Bukan buat mainan. Getah ini dijadikan makanan semut yang tinggal di batang pokok tersebut."
Ooo... fahamlah Nurulsham...heheh... cepat sangat kan buat tanggapan buruk tentang orang lain... hm... .
Kembali pada topik kita iaitu bagaimana mahu memisahkan tepung kepada unsur kanji dan gluten.
Okay... biar Nurulsham jelaskan di sini, apa maksud getah tepung dan kanji tepung.
Getah tepung - ini adalah bahan paling penting dalam pembuatan roti dan mee tarik. Dalam bahasa antarabangsa, ia dipanggil gluten. Gluten di dalam tepung gandum, apabila diuli... lama kelamaan ia mampu mengikat sesamanya (dalam bahasa biologi dipanggil protin polimer) dan menjadi memanjang. Itulah yang menjadi urat-urat kepada roti bun yang kita suka makan tu...
![]() |
| Roti yang diuli lama, glutennya (protin) kuat dan membuatkan roti mengembang dengan cantik |
![]() |
| Lihat urat dalam roti. |
Kanji tepung - kanji tepung pula sangat halus dan bersifat melekit. Kanji ini boleh dicampur air lalu dijadikan gam. Kanji ini biasanya menjadi jernih bila dimasak, lembut dan sedap dikunyah. Dalam masyarakat melayu lama, kanji ini digunakan untuk membuat halua maskat. Orang zaman dahulu ada yang makan kanji ini dicampur gula yang kelihatan seperti gam. (gam ini kelihatan seperti ambuyat di Sabah)
![]() |
| kredit untuk tuan punya blog dreamery. Lihat sifat kanji yang menjernih seperti cermin lutsinar dalam kuih halua maskat. |
Cara memisahkan kanji dari getah/gluten di dalam tepung.
Masyarakat melayu dan cina masing-masing tahu cara mengeluarkan kanji ini untuk masakan tradisional masing-masing. Bagi masyarakat cina, kanji dikeluarkan, lalu gluten diambil, dikeringkan di bawah matahari lalu digoreng menjadi keropok.
Bagi masyarakat Melayu pula, kanji diambil untuk dibuat kuih seperti halua maskat, manakala gluten yang telah jernih tidak digunakan untuk apa-apa tujuan.
Menurut suami Nurulsham, gluten yang telah jernih kerana habis kanjinya ini akan dibaling ke batang pokok.
"Tak baik tu, makanan... kenapa dibaling dan dibuat main?" Itulah teguran pertama Nurulsham.
"Bukan buat mainan. Getah ini dijadikan makanan semut yang tinggal di batang pokok tersebut."
Ooo... fahamlah Nurulsham...heheh... cepat sangat kan buat tanggapan buruk tentang orang lain... hm... .
Kembali pada topik kita iaitu bagaimana mahu memisahkan tepung kepada unsur kanji dan gluten.
![]() |
1. Tepung dimasukkan air sedikit demi sedikit, lalu diuli sehingga mendapat doh seperti roti canai iaitu sederhana lembut sahaja. |
![]() |
5. Air perening (air jernih) di atas dibuang perlahan-lahan, sehingalah tinggal kanji dibawah. |










Komentar
Posting Komentar