BUAT FU CUK SENDIRI DI RUMAH.
Ingat lagi tak resepi air soya homemade Nurulsham? Anda dah cuba buat tak? Harap-harap anda dah cuba dan rasa betapa lemak, sedap dan wanginya air soya buatan tangan sendiri.
Ok lah, Nurulsham nak share lagi satu resepi dari soya ni. Kata orang, sambil menyelam minum air. Kita pun nak buat begitu juga. Sambil buat air soya... janganlah dibazirkan sesuatu yang jadi sama sewaktu anda merebus air soya ni, iaitu fu cuk.
Sewaktu anda merebus air soya, dan ketika ia menggelegak... anda akan lihat ada satu lapisan nipis di permukaan air soya anda. Lihat gambar di bawah. Lapisan ini jika dibiarkan lama sedikit ia akan menebal.
Menggunakan copstik, atau lidi sate, anda kaut lapisan ini keluar dan keringkan di tempat lapang.
Sila lihat video untuk mendapat sedikit idea untuk cara keluarkan lapisan ini. Nota, lebih mudah jika ada buat kerja ini menggunakan periuk bermulut lebar.
Nurulsham keringkan di atas penapis sahaja, sebab selepas ini Nurulsham nak terus guna buat sayur. Jika anda mahu ia tahan lama, sila keringkan menggunakan kaedah di bawah.
![]() |
| gambar ini diambil dari carian google |
![]() |
| Gambar ini diambil dari carian google. |
Tak sangkakan, banyak benda yang selama ini kita hanya beli... hari ni kita dapat cuba buat kerana pada mulanya kita hanya cuba buat air soya sendiri. Banyak lagi produk soya lain iaitu tau fu fah, tofu telur, tauhu, tauchu, tauyou (kicap) dan sebagainya. Jika kita tahu cara buat sendiri, in shaa Allah kita dapat menjaga kesucian makanan yang kita ambil.
Selamat mencuba!
update 14 april 2016



















Komentar
Posting Komentar