BEPANG NASI SEJUK YANG TAK SANGKA SANGAT SEDAP!

Ingat tak Nurulsham pernah kongsi resepi bepang kacang? Alhamdulillah, ramai pembaca dah cuba buat di rumah dan menjadi. Seronok sangat Nurulsham bila resepi ini dikongsi dan ramai orang mendapat manfaatnya. Semoga anda semua dapat pahala dan rezeki yang melimpah-limpah kerana berkongsi ilmu yang baik ini. Kita pun dah tak mahu kan, beli bepang dari kedai yang tengik selalunya tu... kan?

Hari ni Nurulsham nak kongsi pula resepi dari nasi sejuk semalam. Sayang betul kalau nasi sejuk dibuang, kan? Sekarang banyak sangat makanan terbuang.

Idea nak buat bepang nasi sejuk ni sebenarnya datang dari jiran Nurulsham, yang kami panggil Cik Maznah. Cik Maznah ni, hari-hari akan datang rumah Nurulsham kerana anak bongsunya akan meragam jika sehari dia terlupa bawa anaknya tengok Nurulsham. Itulah sebabnya kami sangat rapat. Pernah sekali anak sulung Nurulsham nak sambung belajar, Cik Maznah ni datang bawa wang untuk bantu tanpa Nurulsham minta. Memang superb betul Cik Maznah dan suaminya... sahabat dan jiran yang ohsem!

Kata Cik Maznah, "Nasi sejuk semalam tu tak payah buang. Jemur sampai kering... kemudian goreng. Nanti dia akan kembang macam bertih beras."

O... baru hari ni Nurulsham tahu. Hmmm... ilmu baru... . Bagus bagus!

Haha..ini rahsia tau.  Tak payah beli bertih beras dari kedai barangan kek.

Hari ni dah pecah lah rahsia Nurulsham dan Cik Maznah... Hahaha! Tak apa... kami dah halalkan. Semoga bermanfaat untuk semua.  ☺

Okaylah, anda sila rujuk resepi bepang kacang juga ya.

Nasi semalam diletakkan dalam loyang dan dijemur di
panas mentari.

Setelah nasi sejuk menjadi kering, lerai-leraikan sedikit,
jika ada butir yang melekat.
(Nurulsham gunakan anak lesung).
Panaskan minyak. Masukkan nasi sejuk kering tadi, Goreng
sehingga ia kembang dan membertih.

Bertih nasi sejuk ini @ bertih beras diangkat dari
minyak dan ditoskan seketika.
di dalam kuali atau periuk bersih,
masukkan gula (dan seikit garam)
dan panaskan api. Masak hingga gula mencair.
Masukkan sedikit minyak dan kacau lagi sehingga
gula cair menjadi perang.
Masukkan bertih nasi sejuk anda tadi. Kacau sehingga rata
dengan gula cair.
Setelah rata, masukkan bepang anda yang masih lembut
ke dalam acuan.
Boleh juga dibulat-bulatkan dan dibuat bebola beras.
Gambar ini diambil dari blog akumama.blogspot.com
Terima kasih blogger akumama.
Sejukkan. (Gambar kredit pada akumama blogger.
Yang ini kredit buat Nurulsham kerana berjaya membuat
bepang bertih yang comel berbentuk LOVE ini. Hehe!

Selamat mencuba ya. Nurulsham rasa resepi ini amat jimat dan boleh dibuat berniaga.

Bye semua!

update 22 April 1:56 pg

Sal Jie Kak,nk tnye kne jemur smpai betul2 kering ke?
UnlikeReply114 hrs
Nurolshamshi Saidin ya sal, kena betul2 kering
LikeReplyJust nowEdited
Sal Jie Dh buat...Alhamdulillah...

Image may contain: food
LikeReply3 hrs
Nurolshamshi Saidin wah... hebatnya Sal Jie..tahniah... terharunya kak Nurulsham. Semoga bermanfaatlah ilmu ni.
LikeReplyJust now
Sal Jie Tksih kak...sedap sgt.. Suami suka..kejap je licin...hihihi..tksih bg rsepi...
UnlikeReply120 mins
Nurolshamshi Saidin Sal Jie best kan kalau masak suami dan anak-anak suka. Kirim salam kat family, ya
LikeReply16 mins
Sal Jie Betul kak.. Nt nk try bepang kacang tu plak... Ok kak...tksih skli lg sbb xkedekut ilmu masak..
UnlikeReply19 mins
Nurolshamshi Saidin Sal Jie sama-sama... takpe, ilmu Allah semua ni, kita pinjam ja....
LikeReplyJust now

update 20 April, 7:29 mlm


Puziah Zakaria Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi. .nk tau guna gula perang boleh x? Sukatan mcm mna plk? ?
UnlikeReply11 hr
Nurolshamshi Saidin Gula perang Nurulsham tak reti... maaf
LikeReply11 hr
Nurolshamshi Saidin Puziah Zakaria sukatan Nurulsham agak2 je. Tapi untuk bepang kacang ada sukatan betul2. klik http://nurulshamsaidin.blogspot.my/.../bepang-kacang-cara...



NURULSHAMSAIDIN.BLOGSPOT.COM
LikeReplyRemove Preview1 hr
Puziah Zakaria Terima kasih kerana sudi mnjwb pertanyaan saya. Saya amat menghargai nya. Terima kasih.
UnlikeReply11 hr


Sharifah Sani Sedap bertih nasi ni,gaul gula+kelapa parut..
UnlikeReply151 mins
Nurolshamshi Saidin Sharifah Sani... betul... saya nak buat macam emping padi tu.. makan dengan kelapa dan gula, tapi kelapa parut tak sempat beli... last2 jadi bepang

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resepi Biskut Buah Kana Sedap Mudah Sukatan Cawan

Resepi Biskut Kacang Hijau Sukatan Cawan Sedap Mudah

Resepi Biskut Arab Pelangi Sukatan Cawan