Sambungan dari
Nak Belajar Buat Pizza Macam Orang Italy Dalam
post ini Nurulsham akan tunjukkan langkah demi langkah cara menebar pizza seperti orang Italy. Inilah cara yang Nurulsham gunakan sewaktu berniaga pizza 3 tahun lalu.
Cara ini amat sesuai jika anda mahu berniaga pizza di tempat terbuka. Sebagaimana orang Malaysia suka melihat roti canai ditebar... menebar pizza juga ada tarikannya yang tersendiri. Ia boleh menaikkan suasana seperti berada di Italy.. tambahan pula jika penebarnya mempunyai wajah kacukan Eropah atau kearaban sedikit... hehe!
Okaylah.. jom tengok langkahnya di bawah ini.
 |
1. Pastikan doh anda sudah cukup kembang. Waktu ini anda akan dapat menikmati bau yis mengembang yang wangi. Sebenarnya, bau itu datangnya dari alkohol yang terhasil secara semulajadi dari tindakbalas yis dengan gula di dalam tepung (doh). Alkohol ini akan meruap apabila roti/doh pizza dimasak nanti dan tiada yang tertinggal di dalam roti anda. |
 |
2. Seterusnya, lapik lapangan anda dengan tepung secukupnya. Adik Nurulsham ada mengajar cara untuk memudahkan membentuk pizza, iaitu menggunakan tepung semolina menggantikan tepung gandum. 3. Tepung semolina ini dibuat dari jagung dan agak kasar, namun ia akan memudahkan anda memusing doh pizza sewaktu membentuknya. Tepung ini juga akan menghasilkan bau yang sangat wangi, dan kerak yang rangup bila roti anda dibakar dalam oven. Best kan! Lihat gambar di atas. Anda tak perlu gunakan pencanai pun... hanya penyet-penyetkan dengan hujung jari secara lembut. Jika anda gunakan pencanai pun tiada masalah. Cuma, ruang udara yang terhasil sewaktu yis mengembang akan terpenyet semula, lalu roti akan keras sedikit.
3.1. Rujuk video di atas supaya lebih jelas |
 |
4. Kemudan, sambil 'memusingkan doh' yang telah leper tadi di atas lapisan tepung semolina, gunakan keempat-empat jari kedua-dua belah tangan anda untuk meregangkan roti anda di bahagian tepi (tebing). Tebing ini lama kelamaan akan semakin rendah bila pizza anda semakin lebar.
5. Hati-hati, jangan asyik meregang sampai doh terkoyak. Sentiasa pusingkan doh yang dah leper tu, sambil meregangkannya... supaya roti anda sama ketebalannya.
5.1. Jika tiada tepung semolina, anda boleh juga menggunakan tepung suji yang dimesin menggunakan blender kering sehingga menjadi halus. Tepung suji sangat kasar) |
 |
6. Kalau berraniii.... cuba regangkan doh dengan cara mengangkat dari lapangan, dan tangan anda harus dibukukan seperti penumbuk. Regangkan menggunakan ruas-ruas jari di buku lima anda , dan doh harus diputarkan supaya ketebalan sekata. ( tidak galakkkan untuk orang baru. Doh mudah terkoyak)
Kelebihan cara sebegini ialah doh anda akan jadi sangat ringan dan banyak ruang udara. |
7.1 Video menunjukkan cara menampar dan melambung pizza.
 |
7. Kalau berani lagi, boleh juga mencuba melambung doh anda yang sudah leper. Nurulsham dulu belajar melambung dari you tube. Anda harus melambung sambil memusing (twist). Tujuannya adalah supaya tebing doh akan meregang sendiri (mengikut hukum daya pusingan.. hehe... ada masuk ilmu sains sikit di sini)
Hati-hati, jangan melambung sehingga naik atas kepala atau jatuh di lantai. ☺✌
7.1. Sila rujuk video di atas untuk cara melambung ya! |
 |
8. Akhirnya, letakkan pizza anda tadi di atas pizza pan. Kalau tiada pan, boleh juga guna tudung periuk... ☺☺☺☺☺ dan bersedia untuk letakkan toping mengikut selera anda dan bakar.
8.1. Sila lihat video di bawah untuk cara meletakkan doh di atas pizza pan. |
8.2. video ini menunjukkan cara meletakkan sos dan
menabur topping atau inti pizza.
Selamat mencuba dari Nurulsham.
Komentar
Posting Komentar